Voorrijden

Het was zo’n 2,5 jaar geleden toen ik het volgende meemaakte. Ik ga altijd voorrijden met kandidaten vóór een examen om nog even warm te draaien en de laatste aanwijzingen te geven. Zo ook met Nicky en een andere kandidaat. Ik zag wel dat Nicky wat gespannen was maar dat is niet vreemd zoals velen van jullie zullen weten , en Nicky reed ook beperkt vermogen om dat ze onder de 21 jaar was. Al bij de eerste bochten door de woonwijk kreeg ik een wat onaangenaam gevoel maar dacht dat Nicky even de wedstrijdspanning eruit moest rijden. Nou kwamen er nog 2 wat “lange”bochten aan die ik eerst even wou aanzien voordat ik de boel zou gaan stilzetten. Maar bij de 1e bocht naar rechts kreeg ik al kramp in me kuiten en de bocht naar links ging dus fout !! Nicky keek zo strak voor zich uit dat ze zo naar de stoeprand toereed ( aan het eind van een woonwijk) en van de motor afkukelde. De banden van de motor bleven de trottoirband volgen en Nicky rolde door de honden uitlaatzone naar beneden richting de singel. Ik schrok me een hoedje en coachte de andere kandidaat naar een veilige plek en mijn motor zette ik zo dicht mogelijk bij het ongeluk neer.
Nicky lag op de schuine grashelling met haar hoofd richting de singel roerloos stil en ik rende naar haar toe terwijl ik mijn EHBO les aan het reproduceren was. “niet slepen met patient en vragen stellen”. Toen ik in haar helm keek en fluisterde of het ging zei ze “ja het gaat wel” . Ik vermoedde een nekfractuur dus vroeg nog even door of ze iets kon bewegen ? ” ja, zei Nicky , ik kan alles gewoon bewegen hoor , maar ik kan niet rechtop komen omdat ik niet genoeg buikspieren heb denk ik”.
Nou toen had ik haar snel overeind dat zul je begrijpen. Inmiddels was er ook een buurtbewoner gearriveerd met een ramenlapsopje die Nicky driftig van alle hondenpoep probeerde te ontdoen. Na een telefoontje van mijn kant naar de rijschool werd er snel vanaf het oefenterrein een ander bv-motor gebracht ( de motor had een krom stuur) want Nicky moest over 15 min examen doen. Op de rijschool nog snel Nicky van kleding laten wisselen want de kluiten bagger zaten klem tussen het vizier en haar kleding had een luchtje.
Bij het CBR wou ik nog van kandidaat switsen zodat Nicky even tijd had om te herstellen maar dat wilde ze zelf niet. Nicky is in één keer geslaagd en ik was zelf denk ik het meest verrast/bezorgd van iedereen.

Ik heb toen met Nicky afgesproken dat ze nog terug zou komen voor 1 op 1 les om de bochtentechniek sterker te krijgen en dat is 4 weken later ook gebeurd. Ze rijdt al 2 jaar heerlijk veilig langs de weg