Zo’n 3 jaar geleden werd ik gebeld door een reclamebureau uit het noorden van het land. Dat ze in het noorden zaten kon ik mooi horen aan het accent, Gronings dit keer. De dame vertelde mij dat ze bedrijven zochten om te adverteren op een placemat van een Italiaans restaurant in Wormerveer. Omdat ik het idee wel origineel vond vroeg ik haar om een bestandje zodat ik e.e.a. even kon inschatten wat ik er aan zou hebben.
Het ging om een papieren placemat die dan steeds wordt weg gegooid na het eten. Dus het restaurant zou er 10.000 bestellen. Nou had ik gedacht om mijn rijschool rechts bovenin te laten plaatsen, met een viste kaart afmeting want dan kom je boven het bestek uit wanneer het bestek op de placemat is gedekt. Jullie zien wel dat ik erover na heb gedacht haha. De kosten waren € 350 ex. Btw, toch ook weer geld natuurlijk.
Het zal zo’n 4 weken later zijn geweest toen ik met een leerling tijdens motorrijles langs het restaurant reed. En in een impuls verzocht ik de leerling om even de stoppen bij de Italiaan, het was 4 uur in de middag en ik zag al wat activiteit binnen. Want ik dacht zo, ik wip even naar binnen en stel mij even voor als een van de nieuwe sponsors op de placemat. Nou je stapt toch een beetje stoer binnen natuurlijk , je voelt je heel wat.
Aan het personeel vroeg ik of de baas er was, nou die was aanwezig. Er kwam een wat oudere Italiaanse man op mij af en wij schudde elkaar de hand. “Ik ben een van de nieuwe adverteerders op jullie placemat “, riep ik enthousiast. Waarop de man mij stomverbaasd aankeek. ”Uw bent in de war mijnheer, ikke heb niets besteld “. Huh ? De man had geen idee war ik het over had. En nadat ik het hem had uitgelegd wees hij naar een stapel papier met de woorden ”ikke heb nock kenoeg placemats voor 5 jaar !”. Hij bleek de zaak 3 weken geleden te hebben overgenomen en wilde absoluut geen nieuwe placemats, hij had er nog 6000 !!
Jullie snappen wel dat zo snel ik in de gelegenheid was ik het reclame bureau belde om verhaal te halen. Deze mensen waren onaangenaam verrast, ze zaten nog steeds adverteerders te werven voor de oude eigenaar….. Doordat ik aan de bel trok stopte ze gelijk met hun werkzaamheden richting de opdrachtgever en kreeg ik netjes mijn geld terug gestort , top gereageerd !
En was ik even blij dat ik daar nog even naar binnen was gestapt.