Met zorg naar de boerderij

Het is 2 jaar geleden dat Menno een proefles motor bij mij kwam doen. Een stoere frisse kerel met een open gezicht. Opgewekt en duidelijk een man die van aanpakken houdt. Na de proefles vertelde hij mij dat hij dit eigenlijk wilde doen voor zijn vrouw. Die had namelijk in hun verkeringstijd meerdere malen aan gegeven dat ze het zooo leuk zou vinden wanneer ze een vriend had met een motor. Inmiddels waren ze 12 jaar getrouwd en hebben ze 3 kindjes maar nog steeds geen motorrijbewijs.

Menno

Nou wilde Menno wel bij mij het rijbewijs halen maar dan in het geniep , want niemand mocht er van weten. En dan , wanneer dat A rijbewijs in de pocket was, als verassing het boerenerf op komen rijden met de motor. Nou vind ik dat altijd wel interessant , want dat is een uitdaging natuurlijk. Toch zaten we al vrij snel in een wat lastig parket in de daaropvolgende weken. Menno moest elke keer weer eens smoes verzinnen om weg te komen van de boerderij , en elke keer naar de Gamma zogenaamd is ook verdacht. Zo gebeurde het soms dat ik al een kwartier stond te wachten voordat Menno een keer op de stoep stond, en hij kon niet langer dan ’n uur wegblijven want dat viel op. Het 2e probleem waar we tegen aan liepen was dat Menno niet echt overliep van talent m.b.t. de motor , dus in dat uurtje boek je dan ook weinig vooruitgang. En ik had zelf ook zo mijn gedachte over de risico’s die Menno nam. Wat als zijn vrouw iets gaat vermoeden ? En daar een heel eigen invulling aan gaat geven , aan dat stiekeme gedoe…..
Na dit zo’n 6 weken te hebben vol gehouden en de progressie van Menno in ogenschouw genomen , besloot ik een voorstel te doen aan Menno. “Het is toch ook leuk Menno als je met een les motor op de boerderij aan komt ? De kinderen er verbaasd omheen en zo, en je vrouw overdonderend verrast “. Het voordeel van deze wending in ons plan was dan vooral dat we 2 uur per keer konden lessen en gewoon openbaar , zonder wegduiken achter prullenbakken . Na enige overpeinzing zag Menno daar ook het voordeel wel van in , en de verassing zou even goed groot zijn.

Maar dat was sneller gezegd dan gedaan , want de boerderij van Menno stond niet in Zaandijk. Dus dat werd flink oefenen op de openbare weg. Tjonge , dat was soms best spannend zeg , maar na nog eens 4 weken was het zover. Over het dijkje naar de boerderij , en het was zo gepland dat iedereen thuis zou zijn. En het was leuk !! Die verbazing op de gezichten ! Die kinderen om hun vader heen die op de motor zat. En ook zijn vrouw was erg enthousiast dat ze binnenkort achter op de motor kon.
Dat binnenkort werd helaas wel ietsje langer , maar het grote voordeel was dat we lekker flexibel in de agenda konden werken. Wel veel mee gemaakt in die maanden. Vooral het terugschakelen vanuit hogere snelheid leverde wel eens een rodeo act op. Maar Menno was niet van de motor af te krijgen. Hoewel , ik bedenk me net dat hij nog eens van de dijk afreed , toen lag hij er echt even naast haha. Maar dat tekent Menno , binnen no time motor weer overeind en giddi up go !!

Examens gehaald

De praktijk examens allebei in 1x gehaald , en inmiddels rijdt Menno geloof ik op een Kawasaki Zephyr door de polder. Het was een mooi project om aan mee te werken , waarbij alle aspecten van de opleiding aan bod kwamen. Geduld van beiden kanten, en af en toe een “out off the box” oplossing die dan weer veel progressie opleverde.

En zo zie je maar , met de juiste aanpak , enthousiasme en geduld is er veel mogelijk.