Het was tegen 1 uur op een doordeweekse middag en ik zat wat ongeduldig op 2 binken te wachten die uit Marken moesten komen. Het waren vrienden van elkaar en ze kwamen altijd gezamenlijk naar de les. Toen ik door het raam 2 motorrijders aan zag komen dacht ik dat er 2 oud-kandidaten aankwamen die hun motor ff wilden showen. Lekkere timing als je bij me gelest hebt, dan weet je toch dat ik om 1 uur weer moet beginnen..? Dus ik draaide me om, om nog even naar het toilet te gaan. Dat haalde ik niet want ineens kwam er een kreet: “Werner we zijn er hoor!” Huh, daar stonden de 2 mannen uit Marken voor m’n neus in hun motorpakken, helm in de hand.
 
“Eindelijk”, riep ik nog, en toen vroegen ze of ik hun motoren wilde zien??? “Jullie motoren, wat leuk jullie zijn intussen geslaagd!!” Ik feliciteerde de mannen uitgebreid met het behalen van hun rijbewijs (ik liep ze voor de gek te houden). Ik liep bla die bla naar buiten en al kletsend om de motoren vroeg ik bij wie ze hadden afgereden want ze hadden bij mij nog maar 2 uur gelest.
“We hebben nog niet afgereden want we lessen toch bij jou??” was het antwoord. Mijn wedervraag was gelijk wat ze dan in vredesnaam op een motor in het verkeer deden? Inmiddels stonden we weer in de rijschool en voelde ik de boosheid in me opkomen.
Ik trok ze beiden weer aan hun jas naar buiten en probeerde ze duidelijk te maken welk een enorm risico ze namen door vanuit Marken op de motor naar de rijschool toe te komen. Onverzekerd als ze natuurlijk zijn. Maar daarop gaven de heren als antwoord: “Ja dat is wel zo maar we kunnen al goed rijden, we moeten alleen dat rijbewijs nog ff halen..” Ik stikte zowat in mijn verontwaardiging, dat mogen jullie gerust weten. Ze zullen maar iemand aanrijden of zo, je wilt er niet eens aan denken.
 
Ik heb de heren naar binnen gesommeerd en heb hun allebei een portofoon over handigd. Ik zei: “Nou dan kunnen we wel lekker een toertje door de stad gaan doen want we kunnen alledrie al goed rijden heb ik begrepen”. Het werd geen gezellige les en de heren hadden het zwaar. We gingen o.a. door de nauwe straatjes van Oud-Haarlem over natte kinderkopjes en één van de heren ging nog onderuit ook. Ik zei verder niet “zie je nou” of iets van dien aard, ik bleef stug conflictsituaties opzoeken, uiteraard coachend dat ze zichzelf niet in gevaar brachten. Bij de nabespreking had ik wat timide heren tegenover me zitten die uit zichzelf aangaven dat er in een stad nog best veel bij komt kijken, bij dat motorrijden.
 
Toen ik over hun motoren begon werd ik snel onderbroken en ze gaven zelf al aan dat ze niet meer met de motor zouden komen, althans totdat ze hun rijbewijs hadden.
 
Mijn boosheid was inmiddels wel gezakt, want dat hou ik toch nooit zolang vol. Maar het gevolg van al die kilometers die de heren privé hadden gemaakt, was dat ze al een rijstijl hadden ontwikkeld die niet meer conform CBR-norm was.

 Ze zijn allebei pas bij hun derde examen geslaagd. Echt zonde natuurlijk want het waren vlotte gasten.