Omdat je als motorinstructeur veel langs de weg zit is het niet onlogisch dat je de politie ook veel tegenkomt,  zo ook op deze zomeravond.

drankcontrole

De drankcontrole

Ik reed met 2 kandidaten het centrum van Haarlem uit toen ik wat verder voor me een concentratie van politieagenten zag. Voor wat ik kon waarnemen leek het op een drankcontrole. “Ach, zei ik tegen de kandidaten, we zijn niet de enigen die aan het werk zijn, rij er maar rustig omheen.” Hoe arrogant van mij gedacht!! De drankcontrole was ook wel degelijk voor ons bedoeld!!

Nou worden er voor deze acties vaak ook aspirant politiemensen ingezet welke nog in opleiding zijn. Eén van deze aanwinsten besloot de voorste kandidaat de weg te blokkeren en sprong voor zijn motor om hem alsnog te dwingen de parkeerplaats op te rijden. De 2e kandidaat kon de eerste nog net ontwijken en bleef gelukkig overeind. Maar ik wou voorkomen dat nr 2 ging “straatje keren” en commandeerde hem om rechtdoor te gaan. Ik had bedacht dat ik gewoon 200 meter verderop drie keer links zou gaan en weer bij de controle uit zou komen. Ondertussen zag ik met een blik in de spiegel dat m’n eerste kandidaat op de grond lag, de remming was toch te plotseling geweest.

Blauwe zwaailichten

De politie mensen dachten blijkbaar dat ik de contole wou omzeilen want in m’n spiegels zag ik dat er 2 politieauto’s achter ons aan kwamen speren, lekker dan weer. Gelukkig vonden de heren het niet nodig om een sirene aan te zetten maar een zwaailichtje deed het altijd wel leuk moeten ze hebben gedacht. Omdat er geen gelegenheid was om in de route te stoppen (te smal) bleef ik stug mijn voorgenomen vierkant rijden ondertussen de kandidaat coachend en zo kwamen we weer keurig bij de controlepost aan, badend in blauwe zwaailichten..

Dat daar een discussie ontstond kun je begrijpen. Hun manier van aanhouden van een beginnende motorrijder vond ik erg onhandig en zij beschuldigden mij van het negeren van een stopteken. Nou moet je met die aantijging natuurlijk uitkijken want voor je het weet word je aangehouden. Gelukkig konden we elkaar een beetje sussen en mochten we als beloning allemaal even blazen ;-). Dit had een groen resultaat en onze papieren bleken ook allemaal in orde. Intussen had ik ook een oud kandidaat van me tussen de agenten ondekt die een jaar geleden bij me had gelest. Die stond zowat in z’n broek te plassen van het lachen.. Al met al liep het dus met een sisser af .

Voorkomen kunnen worden

Ik had deze hele kermis kunnen voorkomen door gewoon de controle in te rijden met m’n kandidaten, maar om één of andere reden dacht ik dat ze ons niet moesten hebben..

Goede leer voor de volgende keer. De kandidaat die was gevallen mankeerde verder niks kan ik u nog mededelen.